Tonery a náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Kancelář a škola

Sabbatical: Pauza, která vám může změnit život

Pokud pracujete v marketingu, IT nebo v jakémkoli jiném oboru, jednoho dne vám může dojít energie. Pracujete, dáváte ze sebe to nejlepší a najednou se objeví syndrom vyhoření nebo existují náznaky, že k němu v blízké budoucnosti dojde.

Začnete se cítit neklidně, úzkostně a extrémně vyčerpaně. Definice sabaticalu je „pracovní volno“, během kterého se zaměstnanci mohou věnovat svým zájmům, jako je cestování, psaní, výzkum, dobrovolnictví nebo jiné aktivity (nebo i odpočinek). Po tuto dobu je zaměstnanec stále v pracovním poměru u firmy, nemusí však plnit běžné pracovní povinnosti ani se hlásit do práce.

Vše, co potřebujete vědět o Sabbatical

Sedíte u svého stolu a dokončujete prezentaci a vaše mysl zabloudí na turistickou stezku v Alpách. Nahazujete čísla v excelové tabulce, zatímco vaše mysl putuje po pláži. Netrvá dlouho a v duchu si balíte kufr a přemýšlíte, kolik času na dovolenou vám zbývá.

Možná ale nepotřebujete jen dovolenou. Potřebujete delší pauzu, čas na objevování nových vášní a míst. Potřebujete volno. Pokud jste se s tímto slovem ještě nesetkali, potřebujete odpovědi na pár otázek. jak dlouho je Sabbatical? Jak postupovat při jeho žádosti? Pojďme si věci ujasnit a promluvme si o významu slova Sabbatical.

 

zdroj: canva

Co je Sabbatical?

Volný čas může být spojen s akademickým prostředím, kde si profesoři mohou vzít semestr na výuku nebo výzkum na jiné univerzitě nebo v jiné zemi. Dovolená však není jen pro profesory. Volno na cestování vám může prospět bez ohledu na to, kde ve své kariéře jste. Taková dovolená je prodloužená dovolená na pracovišti. Zaměstnavatelé obvykle zaručují, že zaměstnanec, který si vezme tento typ dovolené, bude po návratu do zaměstnání opět zařazen.

Volný čas se liší od standardní dovolené. Nabízí mnohem více než jen delší přestávku v práci, poskytuje vám skutečnou přestávku od práce. Není to také úplně stejné jako udělat si úplnou přestávku v kariéře tím, že opustíte svou současnou pozici. Absence znamená, že se hodláte vrátit do práce a váš zaměstnavatel vám garantuje, že vaše pozice zůstane otevřená a čeká na vás.

Vzít si volno může být transformační a připravit vás na to, abyste se nakonec vrátili do práce s novými perspektivami, zvýšenou sebedůvěrou a více energie. Vzhledem k historickému maximu vyhoření (a obrovskému faktoru fluktuace práce) nabízejí bezplatné výhody zaměstnavatelům, kteří si chtějí udržet talentované zaměstnance, a zaměstnancům, kteří hledají způsob, jak se resetovat a přebudovat.

Mohu si vzít dovolenou?

Zda si můžete vzít volno v práci, závisí hodně na vaší konkrétní práci. Některá pracoviště mají zabudované programy, které nastavují pravidla pro zaměstnance se zájmem o tuto zkušenost. Dokonce i místa, která nemají standardizované programy, mohou být otevřenými možnostmi, pokud dobře představíte svůj rozvrh, takže takovou dovolenou nezavrhujte, pokud toužíte po nějakém čase na dobití energie. Samozřejmě vždy jde o přímou dohodu se zaměstnavatelem. Dosud se častěji používal termín „neplacené volno“. Zákoník práce jako takový nestanoví nárok na neplacené volno, ale umožňuje zaměstnavateli poskytnout zaměstnanci neplacené volno, pokud o to tento požádá. Protože zákoník práce dává zaměstnanci možnost požádat o neplacené volno, může mu ho zaměstnavatel na základě této žádosti poskytnout. Zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel může poskytnout zaměstnanci neplacené volno z jiných důvodů, které jsou přesně specifikovány v příslušném ustanovení, což znamená, že zaměstnavatel nemá právo určit volno bez náhrady mzdy z jiných důvodů. definované. V žádném případě není oprávněn ji určit z důvodů vymezených zaměstnavatelem, jako je kupř. překážky v práci na jeho straně, pro které nemůže být pracovníkovi práce přidělována.

Důvodů pro žádost o neplacené volno je však několik. Nejčastější příklady čerpání neplaceného volna z pohledu zákoníku práce jsou:

- obecně prospěšné neplacené volno

- neplacené volno z důvodu dobrovolné vojenské přípravy

- neplacené volno z důvodu dobrovolnické činnosti

- neplacené volno z důvodu značných osobních překážek v práci

Setkat se můžete i s neplaceným volnem pro výkon občanských povinností a také s neplaceným volnem pro výkon veřejné funkce.

Ale vraťme se k Sabbatical, což je nový koncept, ale již dobře známý mnoha společnostem. Některé IT společnosti nebo marketingové společnosti dokonce zahrnují Sabbatical jako firemní benefit. 

Kdo si může vzít volno?

Opět to bude záviset především na firemní politice. Některé společnosti nabízejí placené volno po určité době zaměstnání nebo povzbuzují zaměstnance k profesnímu rozvoji a nabízejí neplacené příležitosti kdykoli az jakéhokoli důvodu. Jiné společnosti nemají Sabbatical programy, ale mohou být tomuto nápadu otevřené.

Rozhodně byste však měli mít zdůvodnění nebo cíle svého volna, abyste svému zaměstnavateli dali vědět, že víte, proč o volno žádáte. Lidé si berou volno z různých důvodů, od dobrovolnictví v zahraničí přes výzkum pro článek nebo knihu až po zlepšení dovedností, které jim pomohou v kariéře (jako je například učení se druhého jazyka). Jiní využívají čas k prozkoumávání jiných kultur, k tvůrčím projektům nebo k tolik potřebnému odpočinku.

Absolvování volna může zaměstnanci pomoci vrátit se do práce svěží, šťastnější a produktivnější, s novými nápady a novými dovednostmi. Pokud vaše společnost považuje nápad za vítězný, Sabatikal ho s větší pravděpodobností schválí.

Jak dlouho může trvat sobota?

Budete překvapeni, aleSabbatical se obvykle pohybuje od jednoho měsíce do několika let. Je to však zaměstnavatel, kdo v konečném důsledku určuje, jak dlouho taková dovolená může trvat. Pokud máte nárok na placenou dovolenou, bude pravděpodobně kratší. Neplacené volno může trvat déle.

Společnosti někdy navrhují volno, aby povzbudily zaměstnance, aby pro ně pokračovali v práci, a nabídli volno po určité době. Některé společnosti nabízejí volno po pěti letech a poté delší volno, pokud zaměstnanec zůstane u společnosti další roky. Jsou situace, kdy chce zaměstnanec ukončit pracovní poměr a firma mu nabídne volno na rozmyšlenou a odpočinek.

Jak zažádat o Sabbatical

Vzít si volno není v moderní pracovní kultuře tak hluboce zakořeněno jako například e-mail nebo hovory pomocí funkce Zoom. Naučte se, jak si vzít volno, abyste se mohli připravit na úspěch, od okamžiku, kdy požádáte svého zaměstnavatele.

Přečtěte si o prázdninové politice vaší společnosti

Nejdříve: musíte vědět, jestli si můžete vzít volno v práci, než začnete plánovat svůj čas mimo domov. Podívejte se do své příručky pro zaměstnance, přečtěte si webové stránky vaší společnosti nebo se zeptejte na firmě na vaši politiku dovolené a buďte připraveni dodržovat všechna pravidla, která vaše společnost má.

Pamatujte, že váš zaměstnavatel může být stále otevřený myšlence dovolené, pokud nemá formální politiku. Pokud váš zaměstnavatel nemá formální politiku prodloužené dovolené, přemýšlejte o tom, jak můžete přijít s plánem, který uspojí všechny. To zahrnuje kreativitu s pracovními výhodami a pobídkami. Můžete například požádat o několik měsíců dovolené místo bonusu nebo zvýšení platu.

Připravte si aplikaci

Může si každý vzít dovolenou? Ne vždy, ale pokud najdete chytrý způsob, jak požádat o volno, zvýšíte své šance na jeho získání.

Než požádáte o volno, měli byste mít připravený plán, zvláště pokud vaše pracoviště již nemá politiku volna. Začíná to tím, že se ptáte sami sebe, proč si berete volno, a znáte výhody, které byste z volna chtěli získat, abyste mohli efektivně sdílet své cíle. Od seznámení se s místní kulturou a naučení se jazyka, na který se chce vaše firma rozšířit, až po pauzu, abyste získali novou perspektivu, když se cítíte vyhořelí, existuje spousta dobrých důvodů, proč si vzít dovolenou. Zjistěte, co je vaše, při přípravě návrhu na zvážení vaší práce.

Vyberte si vhodný čas na cestu

Ať už plánujete dobrovolnou činnost v zahraničí, využijete svůj smysl pro dobrodružství, váš volný čas je časem na dobití energie a prozkoumání vašich vášní mimo práci. Největší šanci na udělení dovolené budete mít, pokud zvolíte „dobu“ cesty, která vašeho zaměstnavatele nestaví do obtížné situace. Máte klíčového spoluhráče na rodičovské dovolené nebo vás čeká obzvlášť nabitá sezona? Tohle nebude nejlepší čas na dovolenou. Udržujte svou profesionální pověst nedotčenou a požádejte o volno, když je to oboustranně výhodné.

Zkontrolujte své finance

Jste v lepší pozici, pokud vaše společnost nabízí placené volno, ale mnoho společností nevyplácí zaměstnancům tento typ volna v plné výši (spíše než vůbec!). V každém případě možná budete muset kromě financování svých cestovních plánů platit doma i účty. Dobře si prohlédněte svůj bankovní účet a věnujte si čas a spočítejte si výdaje, které budete muset pokrýt, když budete mimo kancelář.

Pokud zjistíte, že volno si můžete vzít jen tehdy, když pracujete, můžete to zapracovat do svého rozvrhu. Můžete učit angličtinu v zahraničí nebo se vydat cestou digitálního nomáda; Nové typy práce mohou přidat hodnotu vaší zkušenosti a zároveň financovat vaši přestávku od běžného zaměstnání.

Prezentujte svůj nápad

Jakmile znáte firemní politiku a máte plán, je čas promluvit si se svým šéfem. Pečlivě promyšlený plán může vaší společnosti ukázat, že máte ty správné cíle pro smysluplné volno. Společnosti mohou dokonce nabízet cestovní financování, které jim může zajistit dobrý tisk (přemýšlejte: budete dělat výzkum a publikovat něco, co vás zařadí jako odborníka ve vašem oboru), takže to v případě potřeby zohledněte. Pamatujte ale, že dobíjení je také platným cílem, abyste nevyhořeli.

Zlepšete své dovednosti ve svém volném čase

Nezapomeňte na výhody dobíjení, které nabízí Sabbatical, pokud se chcete připravit na hladký přechod po návratu do práce. Ujistěte se, že vaše dovednosti jsou stejné, jako když jste odcházeli, a ještě lépe, když můžete volno využít k získání dovedností, které vám pomohou osobně i profesně. Možná chcete pracovat na kreativním projektu, dělat výzkum nebo se učit jazyk v zahraničí. Využijte svůj čas k využití svých vášní a prozkoumejte dovednosti, které posílí váš životopis ještě dlouho poté, co se vrátíte domů z dovolené.

Zůstaňte v kontaktu se svým zaměstnavatelem

Určitě budete chtít kontaktovat svého zaměstnavatele, než bude čas jít domů dohnat vše a vrátit se do práce. Zatímco jste na dovolené, můžete také poslat nějaké cestovní poznámky nebo se připojit k příležitostnému projektu na volné noze a zůstat zapojeni. Nikdy není na škodu připomenout lidem doma, že jste stále součástí jejich týmu.

Je čas na reset pomocí Sabbaticalu?

Pokud si přejete odpočinout si od všedního dne a chcete svůj čas naplnit novými místy, novými perspektivami a osobním růstem, jste připraveni začít realizovat plán volného času. Určitě se vrátíte osvěžení a navíc budete mít příležitost prozkoumat svět kolem sebe způsobem, který je možný pouze tehdy, pokud máte dostatek času.

Na závěr je dobré zmínit ještě jednu věc, bez ohledu na to, zda žádáte o neplacené volno nebo vám firma dovolenou poskytne, zeptejte se na podmínky placení zdravotního pojištění v tomto období. Zaměstnavatel vás pravděpodobně odhlásí a vy jste „povinni“ toto období pokrýt jako samoplátce.

 

Sabatikal (z angl. sabbatical) odvozené od slova sabat odpočinutí; v židovském náboženství den odpočinku, sobota

Brainstorming (z angl. brain – mozek, angl. storm – bouře) je kreativní metoda řešení problémů založená na skupinovém řešení, která má usnadnit generování kreativní strategie

 

Zdroj: goabroad.com